Iværksættere og investorer er som vilde dyr

Flodheste. Kakerlakker. Enhjørninger.
Skal man tro diskursen i Silicon Valley og andre førende iværksættermiljøer, så er iværksættere og investorer som vilde dyr. Både dem fra fantasien og virkeligheden.
I hvert fald er hippocorn, cockroaches og unicorns tre af de betegnelser, som investorer slynger om sig for tiden for at beskrive den type iværksættere, der er rift om, og som vi alle sammen skal leve af i fremtiden.


Hvilke dyr har vi brug for i Dyreriget Danmark?

Der er imidlertid delte meninger om hvilket dyr, der er mest brug for i dyreriget netop nu. Lytter man til teamet fra Hippocorn – herunder tidligere Skype-stifter Morten Lund -, er enhjørningerne en overvurderet race. Derimod er flodhesten det farligste dyr på bredden, og markedet har brug for flere selskaber, der har noget tungt og solidt over sig og som bare kører derud af. De må gerne have lidt enhjørning i sig, men de skal have flodhestens stabilitet.

Andre aktører i venturebranchen søger stadigvæk enhjørningerne. Det er de virksomheder, som dækker underskuddet på andre forfejlede investeringer og mere til. Enhjørningerne bliver milliarder værd, og du kender dem bag navne som Uber, Snapchat, TransferWise, Zenefits og Farfetch.

Endelig tales der varmt om kakerlakkerne. Det er iværksættere og vækstvirksomheder, der til trods for foranderlige omgivelser, skiftende markedsbetingelser og investeringsscenarier fortsætter kampen fremad. Det er de dyr på iværksætterplaneten, som ved, hvornår de skal investere penge, og hvornår de ikke skal.


Matchet er afgørende i dyreriget
Spørgsmålet Hvilket dyr er du? er derfor ikke længere blot en fjollet test på nettet, men en yderst relevant ting at overveje for alle danske vækstiværksættere.

Alt efter hvad man vil med sin virksomhed, så må man også søge det investormatch, der er drevet af de samme værdier, visioner og tempi. Deler du ikke mindset med din investor, så kan det risikere at blive en rigtig grim slåskamp. Derfor bør man som iværksætter sætte sig godt ind i, hvordan mulige investoremner tænker og tidligere har ageret.

Foretrækker du at bygge en virksomhed op stille og roligt med et skarpt blik på jeres indtjening og udgifter, så minder du mest om kakerlakken. Det vil sige, at både du og din investor skal være enige om, at så længe der er styr på udgifterne, så er det tilfredsstillende. I skal være fælles om den filosofi, at det afgørende for virksomheden er, at man også overlever, hvis vejret skifter, og markedet eksempelvis rammes af en alvorlig storm.

Tilsvarende er enhjørning-iværksætteren bevidst om, at endemålet er at bygge en milliardvirksomhed, der som regel også skal sælges. Du og din investor er altså i det lykkeligste af alle matches enige om, at hastig vækst er afgørende.

Endelig er der flodhesten i den særlige ’hippocorn’ udgave med enhjørningens horn i panden. En krydsning imellem de to andre dyr og med en solid base kombineret med sigtet mod stjernerne.

Spørgsmålet, der står tilbage, er altså, hvilket dyr du er og vil være i fremtiden, og hvilken betydning det har for jeres strategi, investorsøgen og rolle her i Dyreriget Danmark?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *