De 8 disruptive teknologier du SKAL kende

For små og mellemstore danske virksomheder kan hele disruption-spørgsmålet være en jungle. Er det noget, vi bør tage alvorligt, og hvilke teknologier kommer i så fald til at påvirke lige præcis min branche?

Jeg får næsten dagligt spørgsmål fra virksomhedsledere og mellemledere, der ønsker at vide, om disruption også kommer til at påvirke dem. Ofte kan det være svært at forestille sig, hvordan det vil ske, og derfor har vi en tendens til at lægge overvejelserne på hylden og krydse fingre for, at det ikke sker for lige præcis os. Pointen er blot, at det kommer til at ske. Det er ikke noget, vi vælger eller fravælger.

Derfor skal danske virksomheder droppe tanken om at være forandringsparate og i stedet blive forandringsskabende. Det vil i praksis bl.a. sige, at vi skal læse op på nogle af de væsentligste disruptive teknologier, så vi kan vurdere, hvorvidt de kan betyde en konkurrencefordel for os frem for en trussel.

Nedenfor er de 8 disruptive teknologier, du SKAL kende som SMV i dagens Danmark. Nogle vil være mere relevante for dig end andre. Brug 5 minutter på at læse dem igennem og dyk så dybere ned i dem, hvor du ser muligheder og perspektiver i forhold til jeres forretning. Tag kontakt til nogle virksomheder herhjemme eller i udlandet, der måske allerede har taget dem i brug, og lær af dem – og etablér eventuelt samarbejde.

Og ja – det gælder uanset, om I er et VVS-firma, har en strøgbutik, driver en frisørkæde eller arbejde med en højteknologisk tech-virksomhed. Så det er bare med at komme i gang med nysgerrigheden… Nysgerrighed er ikke noget, vi har. Det er noget, vi gør, som Julie Kjær-Madsen skriver i GURUBOGEN!


Energi og atter energi
Prisen på såkaldte lithium-ion batterier vil ifølge McKinsey falde med en tredjedel i løbet af de næste 10 år. Det vil have en stor betydning ikke blot for elbilerne, men også for renewable energy. Arbejder du med transport, energi, olie eller gas bør du derfor sætte dig dybere ind i denne udvikling.

 

Avancerede materialer
Evnen til at manipulere eksisterende materialer på et molekylært niveau har allerede betydet markante innovationer indenfor eksempelvis solbriller, cykelstel og medicinsk udstyr. I fremtiden vil forskerne i stigende grad kunne påvirke disse nanomaterialer, og det vil have store implikationer og muligheder for alle, der arbejder indenfor sundhedsindustrien, design, rengøring, reparation m.v.

 

Tingene flytter sig selv
Fremtiden med selvkørende biler har du efterhånden hørt om til hudløshed. Spørgsmålet er hvornår og hvordan. Tænk bilerne sammen med droneteknologien som bud på, hvorledes alle indenfor transport, distribution og logistik bør genoverveje, hvorledes de skaber værdi i fremtiden. Mere og mere vil handle om service og samarbejde og mindre og mindre omkring den rent fysiske leverance og personalet til denne del.

 

Robotterne kommer
Vi har råbt det længe, men nu sker det. Salget af industrielle robotter er igennem det seneste årti eksploderet med vækstrater på flere hundrede procent. Danmark er ved at være godt med – bl.a. takket være innovationerne i Odense.
Industrien i sig selv forventer en samlet omsætning på over 300 milliarder kroner inden år 2020, men det interessante er implikationerne for alle de små og mellemstore virksomheder, der arbejder med produktion, vedligehold, rengøring og kirurgi. Er du indenfor disse sektorer, eller samarbejder du med dem, så ved du, hvad du skal begynde at læse op på nu.

 

3D print
Dette er en revolution, som langt de fleste brancher er nødt til at kigge nærmere på. Det er en teknologi, som én gang for alle kommer til at redefinere salg og distribution af fysiske produkter. Vi kan meget vel gå en fremtid i møde, hvor du ikke køber sko, men køber designet til en sko og så selv printer den derhjemme. Denne demokratisering af ejerskab indeholder både store muligheder og trusler for eksisterende forretningsmodeller. Og vidste du for resten, at det i dag er billigere at 3D printe et hus i Kina, end det er at bygge det på konventionel vis?

 

Mobilt internet
Mange opfatter måske ikke bredbånd som en disruptiv teknologi, men det har det i høj grad været. Eksempelvis udnyttede Netflix teknologien til at disrupte Blockbuster på en måde, hvor det godt nok tog 8 år at forfine teknologien, men herefter kun 2 år at lukke en fysisk butikskæde med en omsætning på over 30 milliarder kroner! Teknologien, der muliggjorde alt dette, var ikke alene Netflix’ egen streamingtjeneste, men i høj grad bredbåndsteknologien, der pludselig var så hurtig og stabil, at den fungerede for musik- og serie-elskerne i praksis.
Tilsvarende vil det mobile internet være en disruptiv teknologi i det kommende årti. Flere end 2,5 milliarder mennesker vil i løbet af de næste 5-10 år få adgang til mobilt internet. Det vil åbne kæmpe muligheder for alle danske virksomheder, der tænker i eksport og anvender mobile kanaler til deres storytelling, markedsføring, salg etc.

 

Watson vandt i Jeopardy
Da det lykkedes robotten Watson at vinde i Jeopardy, gik det op for mange, at vi allerede er langt fremme, når det kommer til machine learning, kunstig intelligens etc.
Accenture forudsiger, at flere end 140 millioner vidensmedarbejdere vil have mistet deres jobs inden 2025 pga. disse fremadstormende teknologier. Det vil eksempelvis påvirke de juridisk tunge brancher, mediedækning og meget andet. Arbejder I med viden og formidling, så skal I dykke dybere ned i dette … nu!

 

Internet of Things (IoT)
Vi lever i dag i en verden, hvor 99% af alle fysiske objekter ikke er koblet elektronisk op, så de kan modtage og sende data. Dette vil radikalt forandre sig i fremtiden, og denne forandring kaldes for IoT. Dvs. at hidtil døde ting bliver levende i den forstand, at de kan modtage og sende data og dermed interagere med hinanden og verden omkring sig.
Arbejder du med design, kommunikation, markedsføring, sundhed og så at sige alt andet, hvor det kan være nyttigt at indsamle og udnytte viden, så skal du have læst op på IoT-bølgen.

 

9 responses to “De 8 disruptive teknologier du SKAL kende

  1. Kære Frederik

   Det kunne den også godt have været, men nu skulle jeg udvælge 8, og i mine øjne bliver disse de 8 med den største impact over de kommende 5-10 år. Men bestemt en relevant tilføjelse til listen.

 1. Hej Jonathan

  Fin Tech oversigt, men syntes dog du misser en af de allerede største disrupter områder i vores nutid:

  DNA sequencing og Genomics

  … og deraf muligheden for at “digitalisere livets kode” og fx analysere vores DNA og de arvelige sygdomme (inkl flere typer kræft) som verdens patienter og sundhedssystemer sådan slås med.

  På samme måde som nyere biler bliver diagnosticsere af en computer og ikke en mekaniker der “kigger på bilen”, så bliver større dele af medicin and sygdoms diagnose nu og især i fremtiden udført af en Genome test og så en computer analyse.

  Mvh
  Michael Heltzen

  1. Kære Michael

   Det er bestemt også en spændende teknologi. Jeg hjælper bl.a. virksomheden AthGene med deres arbejde indenfor DNA-området, og derfor interesserer de nævnte teknologier mig også. Så fedt du kommer med det indspark og tilføjelse. Takker.

   1. Men “det med DNA” er reelt ikke noget, du ved noget om, så det er vel derfor, du ikke medtager det på din liste!

 2. Jeg er enig BlochChain er en af de helt store – nærtliggende disruters – nogert der vil rammer langt bredere end indenfor Fintech, som kun er den første bølge af et helt uset forandringsmønster i anvendelse af internettet.

  Desuden er det virkeligt ved at være opslidende med alt det ‘Why, Why’ Why’ som alle efterhånden godt er klar over.

  Hvad kan du anbefale vi gør ved det, Jonathan ?

  Forandringen ligger ikke i at tale sig ihjel i diverse artikler for at markedsføre sig selv, men i stedet begyndet at ‘gøre noget’ der er anderledes og som sætte en transformation i gang i samfundet, hos virksomhederne og hos os som individer.

  Eller bliver alle med garanti taget med bukserne nede og Danmark kommer håbløst bagud hvilke vil skabe helt usete konsekvenser for et lille land med ubetydelig skaberkraft (relativt set til f.eks USA).

  Lad os komme i gang før det er for sent.

 3. Kære Bo

  Jeg ved ikke helt, om du mener mig, når du henviser til “why” og “at markedsføre sig selv”?

  I forhold til WHY så kan det ikke gentages nok. Problemet er ikke snakken om why, men at langt de fleste stadig kun taler om WHAT og HOW. Eksempelvis når man kun taler teknologier og ikke, HVORFOR teknologier og HVORFOR det giver mening for de ansatte at bidrage til en innovativ og disruptiv kultur. Omfattende studier, herunder fra Google, viser vigtigheden af dette. Det handler IKKE kun om fornuft, men i høj grad også om mening og purpose.

  I forhold til at skabe action så kunne jeg ikke være mere enig. Jeg rådgiver selv 7 internationale vækstvirksomheder og har derudover investeret i 2. Alle arbejder indenfor dette felt. Derudover kæmper jeg som næstformand i Dansk Iværksætter Forening for vilkårene for startups – herunder beskatning, investering og meget andet.
  Men jeg ved ikke, om det var det, du mente?

  Er spændt: Hvordan sætter du i gang? Det lyder til, at du har gode holdninger og intentioner, så måske du kan dele nogle erfaringer i forhold til, hvad du selv har gjort, og hvad effekten blev af det? For er enig i din præmis om at man skal handle og ikke kun snakke.

 4. Hej Michael
  godt set. Det skaber både meget store muligheder og som altid etiske overvejelser.
  mvh
  Christian Sonne

 5. Der er ingen tvivl om, at vi kun lige har set toppen af isbjerget endnu og at der kommer til at ske vanvittigt mange spændende ting indenfor energiområdet. Se eksempelvis blot Elon Musks nyeste præsentation med solceller indbygget i tagplader – som endda er billigere end et almindeligt tag.

  Og hele bølgen med IoT kommer til at vende op og ned på mange ting og styrker kun vigtigheden af at arbejde med Big Data.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *